Thursday, July 2, 2009

Selamat Tinggal Ayah

Almost 3month ak xbuka blog aku,kalau buka pon aku hanye tgk2 jew..nak menaip tuh mmg payah sekarang.ak penat dengan ape yg tjadi pada diri aku.aku kadang2 xtahan dgn dugaan yg kadang2 mcabar emosi dan mentaliti aku sbagai manusia biasa.

17 april 2009,semase pulang dari melake..ak menerima panggilan telefon dari ibu.ak agak kesedihan pada masa ituh..ak sering memandang ke luar tingkap...melihat awan2,mengharapkn agar diri ini tenang sedikit.menerima panggilan ibu membuatkn diri ini terkesima.aku kaku dan tiada ayat yang dapat mgambarknny.ku fikirkan apa yg telah aku lakukan pada diriny dahulu..betapa aku tidak mghormati diriny..betapa ak sering menidakkan hakny sebagai seorang ayah dan betape aku sering mengharapkn diriny mati tetapi panggilan telefon dari ibu mematikan setiap nadi dan nafasku."ekal..ibu harap ekal bersabar ya..AYAH dah tiada"

Aku terkadang tersenyum kerana ak mengharapkn apa yg ibu cakap itu hanya gurauan tp ak juga pasti..ibu tidak pandai menipu.

Sampai di hentian bas,ak turun..turun dengan perasaan yang tidak pasti.tidak tahu apa yg patut aku lakukan pada waktu itu dan ak juga pasti bahawa aku menipu diriku supaya berlagak tenang.Air mata mengalir.Aku diam..

Org pertama yg ak telefon ialah kakakku..ak tahu yang die pasti diam..diam tanpa ada bicara.kakak hanya bertanya "bile ayah meninggal?".ak kemudian bertanye kakak..kakak nak balik tak?"tengoklah..nanti kakak tye abg zul"

ak tahu yg kakak mmg benci dgn ayah lantas kumatikan telefon..org yg terlintas di kepala aku ketika itu hanya ada 2..abg izad dan rizwanzaini.aku sms abg..ku katakan ayah telah meninggal..tiada balasan msj yg aku dpt.

aku kaku..

"wee..ayah aku dah meninggal"

"ko dekat mane nuar,ko sabar yer?"

"aku dekat hentian bas,ak baru blik dari melaka..ak tataw nk buatpe wee"

aku menahan teksi..ak tidak paham kenapa waktu org dlm kesusahan maseh lg ade org yg mengambil kesempatan..semoga tuhan memaafinny.ak meminta pemandu itu untuk mghantar ku ke HKL kerana ak tahu hye itu jalan terpantas untuk ak kesana..die meminta rm50.ak hanya bersetuju kerana ak yakin diriku celaru..

Kemudian dia meminta tgu sebentar kerana hendak mgisi minyak..ak tgu..tetapi meter maseh berjalan.ak diam sepanjng perjalanan.ak memikirkan keadaan ibu dan adik yg maseh mgaharapkn kaseh sayangny..ak tidak peduli walau diri ini tidak pernah diberi perhatian olehny.kemudian wee mhubungi kuh..

"wee..ak tgu ko dihadapan public bank"

wee berkata pada diriku yg die tak sgup melihat aku keseorangn dan die menyuruh ku turun dari teksi dan menungguny...pemandu teksi ituh tetap myuruh ku mbayar rm10.

semasa menunggu wee..ak celaru..ak hubungi wani.tidak tahu kenapa,sewaktu bcakap dgnny..ak menangis.tanpa malu.ak yakin yg wani juga memahami apa yg ak lalui kerana die pernah merasainy sebelum ini..dengn sabar sekali kerana waktu itu die maseh kecil..dan aku sudah besar ketika ini berlaku..ak tenang ketika mdgr suara wani.

ku hubungi pensyarahkuh..projek final perlu dihantar,sekali lagi ku menanges..tidak kuhiraukn org bsekeliling.mereka pasti menangis jika melalui apa yg ku hadapi sekarang.Ak buntu,ak tidak pasti samada aku mampu menanggung beban yg mengunung ini.aku beserah..

Smpai di hospital..ibu dan abg sudah berada di sana.kawan2 ayah datang mberikan penghormatan yg terakhir.ayah seorg pemuzik.pemuzik yg handal bagi dirkuh.cuma syg ayah tidak pandai merancang jalan hidupny.

melihat badan ayah terbujur smbil dimandikan mbuatkn diriku insaf sebentar,ak kini betul2 yakin..AYAH SUDAH TIADA.putri menanges tidak henti.ak peluk diriny.ibu terdiam..tidak ada apa2 yg mereka disitu mampu lakukan untuk mengembalikn ayah.ayah telah pergi selamany..

ayah meninggal kerana penyakit BARAH OTAK.

Aku menangis..ak tidak sempat meminta maaf kepada ayah..tidak sempat memeluk diriny..yg aku egt..seminggu sebelum itu ak pulang kerumah..ak demam.ayah gigih menjaga kuh..memotong buah untuk aku.ayah jarang berbuat demikian.ak tahu ayah sayang padaku.aku rindu pada ayah.aku pasti.

hari ini..aku memang menyesal..kerana tidak pernah aku sekali pon mghargai adany manusia bernama ayah.

Ayah..bersemadilah dikau disana dengan tenang.anakmu ini sentiasa merinduimu...ku tahu kau sering datang dalam mimpi ku kerana kau juga merinduiku.Ayah..maafkn ekal.

ekal memang banyak dosa dengan ayah..ayah maafkan ekal.ampunkn dosa ekal dan halalkn segala yg telah ayah berikan..terima kasih kerana telah mberikan ekal peluang untuk hidup ayah.

Ampunkn ekal ayah...

(AL-FATIHAH) untuk ALLAHYARHAM HAJI SHAMSUDIN BIN ABDUL MOHID

4 comments:

  1. alwiz pray to ur father k..
    =D

    ReplyDelete
  2. salam...
    terharunya baca kisah awak...
    mengalir aer mata sy bace artikel ni taw..
    sedihnya kalo kita kehilangan ahli keluarga kan???
    b4 2, sy nak tanyew..???
    nie nuar yg dulu study kat matrix n.9 2 kew???
    yg satu kelas ngan izzat 2 kan???
    kenal lg x aku???
    pijie...
    yang dok B1 and join senamrobik contest time kat matrix dulu...
    kalo ingat???
    bagus ar...
    ada ym , add ar aku>>>
    hafiszi89_roxnurze..
    id ym aku...

    ReplyDelete
  3. pejol: thanx pejol
    wanie: al fatihah
    fizie: thanx fizie for the support

    ReplyDelete

Thursday, July 2, 2009

Selamat Tinggal Ayah

Almost 3month ak xbuka blog aku,kalau buka pon aku hanye tgk2 jew..nak menaip tuh mmg payah sekarang.ak penat dengan ape yg tjadi pada diri aku.aku kadang2 xtahan dgn dugaan yg kadang2 mcabar emosi dan mentaliti aku sbagai manusia biasa.

17 april 2009,semase pulang dari melake..ak menerima panggilan telefon dari ibu.ak agak kesedihan pada masa ituh..ak sering memandang ke luar tingkap...melihat awan2,mengharapkn agar diri ini tenang sedikit.menerima panggilan ibu membuatkn diri ini terkesima.aku kaku dan tiada ayat yang dapat mgambarknny.ku fikirkan apa yg telah aku lakukan pada diriny dahulu..betapa aku tidak mghormati diriny..betapa ak sering menidakkan hakny sebagai seorang ayah dan betape aku sering mengharapkn diriny mati tetapi panggilan telefon dari ibu mematikan setiap nadi dan nafasku."ekal..ibu harap ekal bersabar ya..AYAH dah tiada"

Aku terkadang tersenyum kerana ak mengharapkn apa yg ibu cakap itu hanya gurauan tp ak juga pasti..ibu tidak pandai menipu.

Sampai di hentian bas,ak turun..turun dengan perasaan yang tidak pasti.tidak tahu apa yg patut aku lakukan pada waktu itu dan ak juga pasti bahawa aku menipu diriku supaya berlagak tenang.Air mata mengalir.Aku diam..

Org pertama yg ak telefon ialah kakakku..ak tahu yang die pasti diam..diam tanpa ada bicara.kakak hanya bertanya "bile ayah meninggal?".ak kemudian bertanye kakak..kakak nak balik tak?"tengoklah..nanti kakak tye abg zul"

ak tahu yg kakak mmg benci dgn ayah lantas kumatikan telefon..org yg terlintas di kepala aku ketika itu hanya ada 2..abg izad dan rizwanzaini.aku sms abg..ku katakan ayah telah meninggal..tiada balasan msj yg aku dpt.

aku kaku..

"wee..ayah aku dah meninggal"

"ko dekat mane nuar,ko sabar yer?"

"aku dekat hentian bas,ak baru blik dari melaka..ak tataw nk buatpe wee"

aku menahan teksi..ak tidak paham kenapa waktu org dlm kesusahan maseh lg ade org yg mengambil kesempatan..semoga tuhan memaafinny.ak meminta pemandu itu untuk mghantar ku ke HKL kerana ak tahu hye itu jalan terpantas untuk ak kesana..die meminta rm50.ak hanya bersetuju kerana ak yakin diriku celaru..

Kemudian dia meminta tgu sebentar kerana hendak mgisi minyak..ak tgu..tetapi meter maseh berjalan.ak diam sepanjng perjalanan.ak memikirkan keadaan ibu dan adik yg maseh mgaharapkn kaseh sayangny..ak tidak peduli walau diri ini tidak pernah diberi perhatian olehny.kemudian wee mhubungi kuh..

"wee..ak tgu ko dihadapan public bank"

wee berkata pada diriku yg die tak sgup melihat aku keseorangn dan die menyuruh ku turun dari teksi dan menungguny...pemandu teksi ituh tetap myuruh ku mbayar rm10.

semasa menunggu wee..ak celaru..ak hubungi wani.tidak tahu kenapa,sewaktu bcakap dgnny..ak menangis.tanpa malu.ak yakin yg wani juga memahami apa yg ak lalui kerana die pernah merasainy sebelum ini..dengn sabar sekali kerana waktu itu die maseh kecil..dan aku sudah besar ketika ini berlaku..ak tenang ketika mdgr suara wani.

ku hubungi pensyarahkuh..projek final perlu dihantar,sekali lagi ku menanges..tidak kuhiraukn org bsekeliling.mereka pasti menangis jika melalui apa yg ku hadapi sekarang.Ak buntu,ak tidak pasti samada aku mampu menanggung beban yg mengunung ini.aku beserah..

Smpai di hospital..ibu dan abg sudah berada di sana.kawan2 ayah datang mberikan penghormatan yg terakhir.ayah seorg pemuzik.pemuzik yg handal bagi dirkuh.cuma syg ayah tidak pandai merancang jalan hidupny.

melihat badan ayah terbujur smbil dimandikan mbuatkn diriku insaf sebentar,ak kini betul2 yakin..AYAH SUDAH TIADA.putri menanges tidak henti.ak peluk diriny.ibu terdiam..tidak ada apa2 yg mereka disitu mampu lakukan untuk mengembalikn ayah.ayah telah pergi selamany..

ayah meninggal kerana penyakit BARAH OTAK.

Aku menangis..ak tidak sempat meminta maaf kepada ayah..tidak sempat memeluk diriny..yg aku egt..seminggu sebelum itu ak pulang kerumah..ak demam.ayah gigih menjaga kuh..memotong buah untuk aku.ayah jarang berbuat demikian.ak tahu ayah sayang padaku.aku rindu pada ayah.aku pasti.

hari ini..aku memang menyesal..kerana tidak pernah aku sekali pon mghargai adany manusia bernama ayah.

Ayah..bersemadilah dikau disana dengan tenang.anakmu ini sentiasa merinduimu...ku tahu kau sering datang dalam mimpi ku kerana kau juga merinduiku.Ayah..maafkn ekal.

ekal memang banyak dosa dengan ayah..ayah maafkan ekal.ampunkn dosa ekal dan halalkn segala yg telah ayah berikan..terima kasih kerana telah mberikan ekal peluang untuk hidup ayah.

Ampunkn ekal ayah...

(AL-FATIHAH) untuk ALLAHYARHAM HAJI SHAMSUDIN BIN ABDUL MOHID

4 comments:

  1. alwiz pray to ur father k..
    =D

    ReplyDelete
  2. salam...
    terharunya baca kisah awak...
    mengalir aer mata sy bace artikel ni taw..
    sedihnya kalo kita kehilangan ahli keluarga kan???
    b4 2, sy nak tanyew..???
    nie nuar yg dulu study kat matrix n.9 2 kew???
    yg satu kelas ngan izzat 2 kan???
    kenal lg x aku???
    pijie...
    yang dok B1 and join senamrobik contest time kat matrix dulu...
    kalo ingat???
    bagus ar...
    ada ym , add ar aku>>>
    hafiszi89_roxnurze..
    id ym aku...

    ReplyDelete
  3. pejol: thanx pejol
    wanie: al fatihah
    fizie: thanx fizie for the support

    ReplyDelete